Tuesday, August 27, 2013

Mereka, yang kami sayang...

Seorang, abang yg betul-betul di atas aku. Beza umur 2 tahun. Zaman sekolah yang aku ingat memang kami berdua rapat. Mungkin emak dah pesan supaya dia sebagai abang menjaga aku, satu-satunya adik yg ada. Kalau arwah adik aku ada mungkin kami yg akan jadi belangkas sebab dua-dua perempuan, tentulah labih seronok. Dan dia tentu saja akan kami singkirkan, hehehe... Tapi dia abang yg baik walaupun 'muka cina' dia tu memang tunjukkan yg dia tu nakal. Mana tak nakal kalau dah nangis berguling-guling dengan baju sekolah gara-gara dapat duit belanja seposen. Dia minta lagi 5 sen tapi mak tak bagi. Aku... tengok aje tanpa rasa walaupun kerana peel dia tu kami lewat pergi sekolah yg locengnya boleh didengar dari rumah. Dia, nampak nakal dan aku, nampak lembut. Tapi dalam lembut aku tu, aku pernah tumbuk perut dia sampai senak (sebab baru lepas makan, bergaduh pula). Dan dalam nakal dia tu, dia tak balas balik pun perbuatan aku tu. Cuma membongkok pegang perut yg senak. Sebelum tidur mak tegur perbuatan aku dan itu cukup buat aku rasa bersalah sepanjang malam. Itu kenangan masa kecik yg aku dn dia kalau cerita kembali pasti akan gelak bersama.

Seorang lagi pula, abang yg jauh umurnya dari aku tapi bagi aku dialah abang sejati. Ketika aku kenal dn faham tentang dunia ini, aku jadi pemerhati dia. Dia tak banyak cakap tapi dia ada cara memanjakan adik-adiknya. Dia bekerja keras membantu keluarga hingga kadang2 aku rasa dia tu dah macam anak lelaki sulung emak dan abah. Bila mak dan abah dah tak ada, dia yg betul-betul jadi pengganti mereka. Bukan sekadar dengan jasad tapi dengan kasih dan sayang dia yang tak ada batasan. Dan macam emak dan abah, bila sakit, dia tak mahu beritahu adik-adik. Tak mahu adik-adiknya susah hati. Kerana dai tahu, adik-adiknya pun sangat sayangkan abangnya.

Dan untuk kedua-duanya, Abang Chik dan Abang De... Semoga Allah memelihara kamu berdua dari sebarang musibah. Semoga Allah kembalikan kesihatan dan keceriaan kamu berdua serta keluarga. Kami adik beradik tak akan putus berdoa untuk kesejahteraan kamu berdua. Amin Ya Rabbal Alamin...

No comments:

Post a Comment